06 - 42 609 766 info@connectingct.nl

Ook voor mij heeft het coronavirus gevolgen voor mijn werk. Ik werk toch met kwetsbare mensen. En als ik niet met deze mensen werk dan, dan werken de mensen die ik coach en scholing geef met deze doelgroep.

Het is een hele uitzonderlijke situatie natuurlijk. Ik werk ruim 20 jaar in de zorg en ik heb nog nooit van deze vergaande maatregelen moeten nemen. Natuurlijk heb ik in het verleden te maken gehad met extra hygiëne maatregelen. Geïsoleerde verpleging komt ook regelmatig in de wijkverpleging voor. Het welbekende Norovirus zorgt, bijna jaarlijks, voor extra maatregelen en veel zieke onder zowel de cliënten als de zorgverleners.

Maar dit is toch echt anders. Vandaag moet ik veel dingen gaan regelen om de het contact met mensen zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig zijn er andere oplossingen die ik kan gebruiken om een aantal afspraken toch door te laten gaan. Zo zal ik veel gebruik gaan maken beeldbellen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de computer op afstand te delen waardoor ik toch collega’s kan helpen bij hun vragen over zorgplannen. Verder zal ik opzoek gaan naar mogelijkheden om huisbezoeken om te zetten naar bezoeken op afstand.

Sowieso vind ik dat de gehele gezondheidzorg nu moet gaan kijken naar de mogelijkheden om zorg op afstand te bieden. Het gaat natuurlijk lang niet in alle gevallen. Wel kunnen wij veel dingen op afstand monitoren. Vitale functies is hier een goed voorbeeld van. Zo beperk je de fysieke contactmomenten en kan je mensen toch goed in de gaten houden. Via beeldbellen kan je een oogje in het zeil houden terwijl je de mensen niet bezoekt. Juist met virussen hebben mensen behoefte aan extra controlemomentjes.

Het is nu noodzakelijk dat wij goed nadenken welke zorg er van levensbelang is en wat (tijdelijk) minder of op een andere manier ingericht kan worden. Ook moeten wij gaan kijken naar de prioriteiten. Er zijn veel handjes nodig om de mensen te kunnen helpen. Ik verwacht dat er een oproep wordt gedaan aan alle mensen die een zorgopleiding hebben gehad zich ook in te gaan zetten bij de zorg aan het bed. Met 1 a 2 dagen per week zal er dan al een groot deel van het personeelstekort opgelost kunnen worden.

Kortom laten wij op zoek gaan naar creatieve oplossingen in de gezondheidszorg en niet vasthouden aan de dingen die normaal moeten gebeuren. Zo komen wij een heel eind met elkaar!

NHG https://www.nhg.org/coronavirus?tmp-no-mobile=1#informatie