06 - 42 609 766 info@connectingct.nl

Zaterdag mocht ik een korte presentatie geven over (technologische) hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Samen met de buurtsportcoach Anouck Dingemans, psycholoog en coach Annemieke Kikkert- van Oss en Buurtopbouw werker Juli Jansen heb ik een voorlichtingsmiddag georganiseerd over dementie. De vraag was ontstaan vanuit de commissie welzijn en zorg van de stichting Hilversumse meent. Zij willen graag meerdere malen per jaar inspringen op zorg en welzijnsvraagstukken die leven in de wijk.

Gezien de vergrijzing in de wijk is dementie een thema waar veel vragen over zijn. Mensen konden zich van te voren inschrijven maar dit was niet verplicht. Vooraf hadden wij 12 aanmeldingen. Een aantal waar wij, omdat het voor het eerst was, best tevreden over waren. Tijdens de inloop bleek al snel dat er meer mensen op af kwamen. Uiteindelijk hadden wij een goed gevulde zaal met 30 geïnteresseerde personen. Dit hadden wij van de voren niet in kunnen denken. Blijkbaar leeft het onderwerp erg onder de mensen in de wijk.

Na een korte introductie en voorlichting over de laagdrempelige dag besteding door Juli was ik aan de beurt.

Ik heb eerst een kleine greep uit de mogelijke hulpmiddelen laten zien en daarna aan de hand van de Fit keuzehulp twee zorgvragen uit het publiek proberen te beantwoorden.

Na mij was het woord aan Annemieke. Zij gaf uitleg over de 4 fases van dementie en hoe je hiermee om kan gaan. Ze vertelde over haar werk en de ervaringen met mensen met dementie. Het was een indrukwekkende lezing.

Tot slot was het woord aan Yolande Buvelot, Casemanager dementie. Zij gaf praktische uitleg over haar werk en hoe de aanvraag van deze begeleiding verloopt.

Na afloop van de lezing konden de aanwezigen onder het genot van een drankje met elkaar ervaringen uitwisselen en in gesprek met de sprekers aan de gesprekstafeltjes.

Kortom het was een mooie informatieve middag. Voor herhaling vatbaar.